Top 10 exemple tulburătoare de popoare care au practicat canibalismul

Canibalismul, actul de a consuma carne umană, este unul dintre cele mai tabu subiecte din istoria umană. Cu toate acestea, în anumite culturi și perioade istorice, canibalismul a fost practicat din diverse motive, de la ritualuri religioase la supraviețuire extremă. Iată zece exemple tulburătoare de popoare care au practicat canibalismul.

1. Aztecii

Aztecii, o civilizație mezoamericană precolumbiană, sunt cunoscuți pentru practicile lor religioase care includeau sacrificii umane. După sacrificii, se crede că carnea victimelor era consumată de elita aztecă. Această practică avea o semnificație religioasă profundă, fiind considerată un mod de a hrăni zeii și de a asigura prosperitatea comunității.

2. Caribii

Triburile Caribi din Caraibe au dat numele termenului „canibal”. Exploratorii europeni din secolul al XV-lea și al XVI-lea au raportat că Caribii practicau canibalismul, consumând carne umană ca parte a ritualurilor războinice. Se credea că actul de a mânca inamicii capturați transfera puterea și curajul acestora.

3. Korowaii din Papua Noua Guinee

Tribul Korowai, care trăiește în regiuni izolate din Papua Noua Guinee, a fost documentat pentru practicile sale de canibalism ritualic. Acești oameni cred că anumite boli sunt cauzate de vrăjitori, iar consumarea cărnii vrăjitorului poate vindeca bolnavii și aduce echilibru comunității.

4. Poporul Maori din Noua Zeelandă

Poporul Maori din Noua Zeelandă a practicat canibalismul în timpul conflictelor tribale. Consumul cărnii inamicilor uciși era considerat un act de umilire și o modalitate de a-și demonstra puterea și superioritatea. Această practică a fost documentată până în secolul al XIX-lea, când a fost abandonată sub influența coloniștilor europeni.

5. Fore din Papua Noua Guinee

Tribul Fore din Papua Noua Guinee este cunoscut pentru boala Kuru, o afecțiune fatală cauzată de consumul de țesut nervos uman infectat cu prioni. Fore practicau canibalismul funerary, consumând carne de la decedați ca parte a ritualurilor lor de doliu. Kuru a decimat populația Fore până când canibalismul a fost abandonat la mijlocul secolului XX.

6. Anasazi din Sud-Vestul Statelor Unite

Anasazi, un popor nativ american care a locuit în sud-vestul Statelor Unite, au fost subiectul unor dovezi arheologice care sugerează că au practicat canibalismul în anumite perioade de stres extrem, cum ar fi foametea. Analizele oaselor au indicat semne de gătit și consum uman, sugerând că această practică era o strategie de supraviețuire în condiții de criză.

7. Poporul Moche din Peru

Civilizația Moche, care a trăit pe coasta nordică a Peruului între secolele I și VIII, a lăsat dovezi arheologice și artistice care sugerează că practicau canibalismul ritualic. Scenele de pe ceramica Moche înfățișează sacrificii umane și consumul de carne umană, indicând că aceste practici erau parte integrantă a culturii și religiei lor.

8. Populația din Insula Pitcairn

Pe Insula Pitcairn, locuitorii inițiali erau războinici polinezieni care au fost descriși de primii europeni ca fiind canibali. Practicile canibalice ale acestor insulari au fost descrise în jurnalele exploratorilor și înregistrările istorice ale misiunilor britanice. Acești locuitori au dispărut treptat, iar insula este acum cunoscută mai mult pentru descendenții răsculaților de pe HMS Bounty.

9. Poporul Wari’ din Brazilia

Tribul Wari’ din Brazilia practică canibalismul funerary până în secolul XX. Pentru Wari’, consumul de carne a decedaților era o expresie a iubirii și respectului, ajutându-i să se despartă de cei dragi și să prevină ca spiritele acestora să rămână pe pământ. Practica a fost abandonată în mare parte după contactul cu misionarii și guvernul brazilian.

10. Exploratorii de la Expediția Donner

Expediția Donner, care a avut loc în iarna anului 1846-1847, a fost un caz notoriu de canibalism de supraviețuire în istoria americană. Membrii expediției, blocați de zăpezi abundente în Munții Sierra Nevada, au recurs la canibalism pentru a supraviețui după ce proviziile lor alimentare s-au epuizat. Această întâmplare tragică a devenit un simbol al disperării și rezistenței umane în fața adversităților extreme.

Concluzie

Canibalismul este un subiect profund tulburător și complex, reflectând diverse practici și credințe culturale de-a lungul istoriei. De la ritualuri religioase la acte disperate de supraviețuire, aceste exemple ilustrează diversitatea motivelor și contextelor în care canibalismul a apărut. În timp ce multe dintre aceste practici au dispărut sub influența modernității și a schimbărilor culturale, ele rămân o parte fascinantă și uneori macabră a istoriei umane.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *